Translate

Monday, December 10, 2012

Strikkeprinsessas julekalender 11: Julebrød

Det finnes ulike baketradisjoner til jul i alle familier. I vår familie baker vi svenskekaker, og det er vårt julebrød. Oppskriften stammer fra den svenske delen av vår familie to-tre generasjoner tilbake, men det er jo relativt åpenbart at det er den norske delen som har navngitt bakverket ;) Svenskekaker har en litt særegen smak av anis og sirup, og de er nydelige med brunost, edamer eller juleskinke. Eller hjemmelaget marmelade. Alle i familien har sin egne smaksjusterte variant, og her følger oppskriften jeg har brukt denne gangen.

Svenskekaker

Ca 1,2 kg siktet hvetemel

Ca 0,3 kg finmalt siktet rugmel

1 L melk

100 g fersk gjær

250 g smør

350 g sirup

2 strøkne ts knust fenikkel eller anis

0,5 ts salt

NB! som for all gjærbakst er melmengden oppgitt i ca mål- hvor mye du trenger avhenger av temperaturen på deigen og kvaliteten på melet. Ikke ha i alt melet på en gang (begynn med rugmelet).

Smelt smøret og varm melken til den er fingervarm. Bland smeltet smør, melk og sirup i en stor bakebolle og løs opp gjæren. Ha i de tørre ingrediensene og elt deigen i 10 minutter (dette er viktig for å oppnå et godt resultat- dette sørger for at glutennettverket dannes slik at deigen kan holde på gassen fra gjæren og dermed bli til et lett og luftig brød). Hev deigen til dobbel størrelse, ca en time.

Julebrød #1

Del deretter deigen i 8 emner og kna de lett sammen hver for seg. Trill de til store boller og trykk de ganske flate på et brett- det er plass til to kaker på hvert brett. Etterhev i 20 minutter under et håndkle. Pensle kakene med sammenvispet egg og prikk de i overflaten med en gaffel.

Julebrød #2

Stekes nest nederst i ovnen ved 210 grader i ca 15-16 minutter. Kakene skal være ganske brune, men ikke brent.

Svenskekaker

Så er det bare å avkjøle- del de opp i 4 biter og del deretter hver del i to (som et rundstykke) og nyt med ditt favorittjulepålegg !

En riktig god 11. advent til deg ♥


klem

No comments:

Post a Comment

Tusen takk for at du legger igjen en kommentar hos meg, da blir jeg glad :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...