Translate

Wednesday, April 14, 2010

Teutorial: hvordan sy enklet quiltet lappeteppe

Dette er en av slagerne på min sømmerittliste; et svært enkelt, men både nyttig og vakkert prosjekt. Kan med fordel anbefales til alle nybegynnere, og kan varieres i det uendelige mhp mål, farger og komposisjon.

Det første du gjør, er selvfølgelig å velge stoffer til kreasjonen din. Når jeg skal sy babytepper liker jeg å ha en bakside og kanter av fleece fordi det er mykt og godt. Bomull kan brukes, evt. et teppe uten kanter kan du jo også sy :) Teppet jeg viser her er omlag 180x130 cm stort inkludert kantene og består av 24 ruter som måler ca. 25x25 cm. I tillegg kommer kantene som måler hhv. ca. 17x210 og 17x160 cm (inkludert sømmån). Men alle størrelser og komposisjoner er mulig på et så enkelt prosjekt :) I tillegg kommer fleece til baksiden og platevatt til fôring. Du trenger ca. 3 meter fleece (du får endel rester, men hvis du skal ha kanter er det nødvendig).

Først klipper jeg ut rutene. Anbefaler en "quiltematte" av plast, quiltelinjal og en rullesaks. Det gjør jobben MYE lettere, og resultatet blir mer nøyaktig. Legg opp stykkene slik du ønsker de i forhold til hverandre, ellers kan det fort bli forvirring!Sy sammen en og en rute rette mot rette slik at du får 4 remser- overlockmaskin er en stor fordel, men ingen nødvendighet. Pass på at sømmånet blir likt på alle rutene!

Da ser det slik ut...

Sy så sammen remsene rette mot rette -Pass på overlappingen mellom rutene slik at linjene (mellom rutene) på tvers av teppet blir så rette som mulig!

Sy deretter på kantene rundt rette mot rette. Husk på at du skal ha hjørner- det må være min. 17 cm med oveskuddstoff på hver side!

Etter noe prøving og feiling har jeg, med god hjelp fra mamma, funnet frem til en god måte å lage hjørner som stemmer med linjene i resten av teppet. Det er ønskelig at hjørnesømmen løper gjennom diagonalen i teppet, og derfor kan det være lurt å bruke en lang linjal og legge denne slik at den går gjennom diagonalen (fra hjørne til hjørne)  i hjørenruten. Legg til 1 cm sømmån og tegn opp en klippelinje. Dette gjøres på begge kantene- HUSK å tegne klippelinjen på riktig side slik at du ikke får for lite stoff (det er nemmelig fort gjort hehe). 

Nål sammen hjørnekantene rette mot rette fra vrangen og sy en søm. I fleece er det ikke nødvendig å kaste over sårkantene da det ikke rekker seg. 

Da var framsiden klar, og det er tid for å quilte fast fôret. Platevatten legges på og nåles fast. Sømmer syes deretter fra framsiden i alle sømlinjer mellom rutene. Her er det viktig å være nøye, for avvikende sømmer vil bli godt synlig. Velg en trådfarge som er mest mulig usynlig ift fargen på teppet. Du kan selvfølgelig også sy ordentlige quiltesømmer gjennom hele teppet eller i mønster hvis du ønsker :)Så legger du den ferdig quiltede framsiden mot baksiden rette mot rette og syr ytterkantene sammen. La en åpning stå igjen slik at du får vendt teppet på retten.Vend deretter teppet og sy alle tre lagene sammen i den ytterste sømmen rundt teppet (på innsiden av ytterkanten). dette sørger for at lagene ikke sklir og krøller seg. Her er det viktig å hele tiden sørge for at ingen av lagene sklir under prosessen (det kan nemmelig resultere i rynker og "klumper" i teppet).Til slut syr du igjen vendingsåpningen for hånd. I fleece er det ikke så viktig hvordan disse er, men forsøk å få stingene jevne for best resultat.Og vips så har du ditt egne hjemmesydde lappeteppe som kan nytes av en liten krabat eller din utkårede i sofakroken:) Og det går jo så radig, så kanskje vil du sy ett til deg selv i samme slengen ;) ?

11 comments:

Tusen takk for at du legger igjen en kommentar hos meg, da blir jeg glad :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...